ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ
ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Θρησκεία

Διάσπαρτα σε όλο το σύγχρονο αστικό τοπίο, τα διάφορα θρησκευτικά μνημεία και αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης παραμένουν μέχρι σήμερα μια απόδειξη της θρησκευτικής κληρονομιάς της πόλης, της συναρπαστικής ιστορίας και της πολιτικής και πολιτιστικής σημασίας της. Ανακαλύψτε ελληνορθόδοξες εκκλησίες, μοναστήρια και βυζαντινούς ναούς μοναδικής αρχιτεκτονικής και εσωτερικής διακόσμησης.

Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου
Ο ναός του Αγίου Δημητρίου είναι το κύριο ιερό αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο, τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης, που χρονολογείται από την εποχή που ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Αποτελεί μέρος των Παλαιοχριστιανικών και Βυζαντινών Μνημείων της Θεσσαλονίκης στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1988. Αναστηλώθηκε μετά την πυρκαγιά το 1917, σύμφωνα με τα αρχικά αρχιτεκτονικά σχέδια. Ο ναός έχει διατηρήσει ορισμένα χαρακτηριστικά που έχουν ιδιαίτερο ιστορικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον: τα βυζαντινά ψηφιδωτά του 7ου αιώνα που διακοσμούν τους πεσσούς εκατέρωθεν της εισόδου της αψίδας τα οποία είναι εξαιρετικά λεπτεπίλεπτα και εκλεπτυσμένα.

– 2 λεπτά με τα πόδια από τις εγκαταστάσεις μας –

Alaca Imaret
Το Τζαμί Alaca Imaret ή Τζαμί Ισάκ Πασά, κυριολεκτικά το «πολύχρωμο τζαμί», είναι ένα οθωμανικό τζαμί του 15ου αιώνα, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του κέντρου της Θεσσαλονίκης, βορειοανατολικά της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου. Χτισμένο το 1484 από τον İshak Paşa, ο οποίος ήταν ο Μέγας Βεζίρης και Κυβερνήτης της πόλης, είναι ένα αξιόλογο οθωμανικό κτήριο, το οποίο λειτουργούσε ως μουσουλμανικό τζαμί, ως ιμαρέτ (φτωχοί) και ως Medrese (ιερατικό σχολείο). Σήμερα η περιοχή ανήκει στο δήμο Θεσσαλονίκης και χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις και προσωρινές εκθέσεις.

– 6 λεπτά με τα πόδια από τις εγκαταστάσεις μας –

Συναγωγή Μοναστηριωτών
Χτισμένο τη δεκαετία του 1920 από Εβραίους με καταγωγή από το Μοναστήρι, μια πόλη που βρίσκεται στη σημερινή Μακεδονία, η Συναγωγή Μοναστηριωτών χρησιμοποιήθηκε από τον Ερυθρό Σταυρό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η δομή αντιγράφηκε ακριβώς από το κλασικό σεφαραδίτικο σχέδιο, το aron kodesh στα ανατολικά και το στήθος του bimah στα δυτικά.
Η μοναδική σωζόμενη από τις 45 συναγωγές της Θεσσαλονίκης προ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οφείλει τη διατήρησή της στο γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη από τον Ερυθρό Σταυρό. Είναι ένας επίσημος χώρος που αξίζει να επισκεφτείτε.

– 5 λεπτά με τα πόδια από τις εγκαταστάσεις μας –

Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία
Η Καθολική Εκκλησία ή Ναός της Αμώμου (Αμίαντης) Σύλληψης της Θεοτόκου ή Φραγκοκλησιά είναι μια Ρωμαιοκαθολική εκκλησία που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στην οδό Φράγκων 19 , σε μια από τις πιο ιστορικές γωνιές της πόλης. Ο ναός αυτός ανήκει στον Αποστολικό Βικάριο Θεσσαλονίκης (Apostolicus Vicariatus Thessalinicensis) και χτίστηκε το 1899 από τον Vitaliano Poselli, έναν γνωστό αρχιτέκτονα που είναι υπεύθυνος για πολλούς από τους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς της Θεσσαλονίκης. Ο ναός θα εκπλήξει ευχάριστα όσους τον ανακαλύψουν, καθώς η εσωτερική του διακόσμηση είναι εντυπωσιακή και αντιπροσωπεύει ένα εντελώς διαφορετικό στυλ και φιλοσοφία σε μια πόλη όπου κυριαρχούν τα παλαιοχριστιανικά αριστουργήματα. Ο ναός παραμένει ενεργός μέχρι σήμερα ενώ διευθύνεται και συντηρείται από τη μικρή καθολική κοινότητα της πόλης. Μη χάσετε την ευκαιρία να περάσετε λίγο χρόνο σε αυτό το καλά κρυμμένο αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό στολίδι.

– 11 λεπτά με τα πόδια από τις εγκαταστάσεις μας –

Εκκλησία του Αγίου Μηνά
Η αρχική εκκλησία του Αγίου Μηνά χτίστηκε τον 8ο αιώνα και ήταν η παλαιότερη εκκλησία της περιοχής. Ο ναός καταστράφηκε το 1687 κατά τον βομβαρδισμό της Θεσσαλονίκης από τους Ενετούς και ξανά από πυρκαγιά το 1700. Ο ναός σήμερα είναι κτίσμα του 1890 και βασίζεται σε ένα εντελώς διαφορετικό αρχιτεκτονικό σχέδιο από το αρχικό.
Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας η εκκλησία ήταν μία από τις 12 χριστιανικές εκκλησίες που παρέμειναν στη διάθεση των Χριστιανών και δεν μετατράπηκαν σε τζαμί, αλλά το μόνο τμήμα της αρχικής εκκλησίας που υπάρχει ακόμα είναι δύο κίονες μαζί με μερικά μαρμάρινα γλυπτά. Στις 26 Οκτωβρίου 1912, εντός αυτής της εκκλησίας γιορτάστηκε για πρώτη φορά η απελευθέρωση της πόλης με μεγαλοπρεπείς εορτασμούς.

– 10 λεπτά με τα πόδια από τις εγκαταστάσεις μας –

Εκκλησία της Αγίας Σοφίας
Ο Παλαιοχριστιανικός ναός της Αγίας Σοφίας είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές βυζαντινές εκκλησίες της Θεσσαλονίκης. Τοποθετημένος στο κέντρο της πόλης, είναι ένας πολύ όμορφος ναός σε στυλ «Θολωτή Βασιλική» με επιβλητική αρχιτεκτονική, όμορφες τοιχογραφίες και περίτεχνα ψηφιδωτά. Υπέστη σημαντικές ζημιές από την πυρκαγιά του 1917 και στη συνέχεια αποκαταστάθηκε σταδιακά. Η αποκατάσταση του τρούλου ολοκληρώθηκε το 1980. Ο ναός της Αγίας Σοφίας είναι ένα από τα πολλά μνημεία της πόλης που συμπεριλήφθηκαν ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς στον κατάλογο της UNESCO, το 1988.

– 13 λεπτά με τα πόδια από τις εγκαταστάσεις μας –

Ροτόντα
Χτισμένη το 306 μ.Χ. από τους Ρωμαίους, η Ροτόντα είναι ένας από τους παλαιότερους θρησκευτικούς χώρους της Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται 125 μέτρα βορειοανατολικά της Αψίδας του Γαλερίου στην πάνω πλευρά της οδού Εγνατίας. Κατασκευάστηκε ως μέρος του συγκροτήματος του Παλατιού του Γαλερίου μαζί με την Αψίδα του (Καμάρα), την Πλατεία Ναυαρίνου και τον Ιππόδρομο. Από αρχιτεκτονική άποψη, η Ροτόντα θεωρείται το δίδυμο μνημείο του Ρωμαϊκού Πάνθεον λόγω του παρόμοιου ελληνικού σχεδιασμού τους και της ομοιότητας του oculus του καθενός, που έχει ύψος 29,80 μέτρα, έχει διάμετρο 24,5 μέτρα και οι τοίχοι της είναι περισσότεροι από Πάχος 6m, παρέχοντας μεγάλη αντοχή σε περιόδους σεισμών. Ως ένα από τα παλαιότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης μετράει δεκαέξι αιώνες ύπαρξης, ως ειδωλολατρικό μνημείο, χριστιανικός ναός και μουσουλμανικός οίκος λατρείας. Οι επισκέπτες μπορούν να νιώσουν τη μετάβαση από το παρελθόν στο παρόν μέσα από τη διαπολιτισμική ταυτότητα αυτής της επιβλητικής δομής. Είναι πλέον ένα από τα 15 Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά Μνημεία της Θεσσαλονίκης που συμπεριλήφθηκαν στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1988.

– 14 λεπτά με τα πόδια από τις εγκαταστάσεις μας –

 

Back To Top