ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ
ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Φεστιβάλ

Κοσμοπολίτισσα, γεμάτη ιστορία και πολιτισμό  και ατελείωτες επιλογές διασκέδασης. Η πόλη της Θεσσαλονίκης προσφέρει πληθώρα από αξιοθέατα και δραστηριότητες, καθώς και φεστιβάλ γεμάτα μουσική, φαγητό και μοναδικές εμπειρίες. Τα πολιτιστικά αυτά φεστιβάλ και οι παραδοσιακές γιορτές και εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης παραμένουν πιστές στα τοπικά ήθη και την κληρονομιά της πόλης και εμπλουτίζουν τη σημερινή εμπειρία με μια σύγχρονη προσέγγιση.

Δημήτρια
Τα «Δημήτρια» είναι ένα πολιτιστικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης, προερχόμενο από την αρχαιότερη ομώνυμη εμποροπανήγυρη. Ο θεσμός έχει τις ρίζες του στην παράδοση ανταλλαγής προϊόντων της ενδοχώρας με θαλασσινά στη βυζαντινή περίοδο και πιο συγκεκριμένα από τον 10ο αιώνα μ.Χ. Ονομάστηκαν «Δημήτρια» γιατί τελούνταν κατά τις ημέρες της μνήμης του πολιούχου της Θεσσαλονίκης (Αγίου Δημητρίου). Το φεστιβάλ αυτό γνώρισε μεγάλη άνθηση τον 14ο αιώνα, τη λεγόμενη «Χρυσή Εποχή» της Θεσσαλονίκης.

Το 1995, το Φεστιβάλ «Δημήτρια» εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση Διεθνών Φεστιβάλ και πήρε τη θέση του ανάμεσα στα μεγάλα καλλιτεχνικά γεγονότα της Ευρώπης. Ο θεσμός ξεκίνησε το 1966 και συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι σήμερα. Περιλαμβάνει θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις τέχνης, καθώς και πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων. Οι εκδηλώσεις φιλοξενούνται σε διάφορους πολιτιστικούς χώρους, ιδιαίτερα σε αυτούς που διευθύνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπως το Δημαρχείο.

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εστιάζει στον ανεξάρτητο κινηματογράφο και σε ανερχόμενους κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο. Το φεστιβάλ λειτουργεί ως βασική πλατφόρμα για επαγγελματίες του κινηματογράφου από την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ταινίες παίζονται σε διάφορους κινηματογράφους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αν και η έδρα του φεστιβάλ βρίσκεται στο Θέατρο Ολύμπιον. Αρχικά ξεκίνησε ως «Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου» αλλά τώρα φιλοξενεί έργα κορυφαίων και ανερχόμενων κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο και τραβάει την προσοχή πολλών διασημοτήτων. Περιλαμβάνει διαγωνιστικά και μη τμήματα και παρουσιάζει καινοτόμες ανεξάρτητες ταινίες νέων σκηνοθετών.

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι ένα διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ που πραγματοποιείται κάθε Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη και εστιάζει σε ανεξάρτητες ταινίες ντοκιμαντέρ και ανερχόμενους ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1999 και διαθέτει διαγωνιστικά τμήματα και κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στον κόσμο. Από το 2018, είναι ένα από τα 28 φεστιβάλ που περιλαμβάνονται στη Λίστα Προκριματικών Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Τεχνών και Επιστημών. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από τον πολιτιστικό φορέα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο οποίος διοργανώνει περαιτέρω το ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται κάθε Νοέμβριο.

Reworks Festival – Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής
Το Reworks είναι μια συλλογή ήχων και ιδεών, ένα σημείο συνάντησης για δυνατές φωνές, ένα μέρος για διάλογο και συζητήσεις, ένα παράθυρο στο μέλλον. Με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, στοχεύει να παρουσιάσει το ευρύ φάσμα της σύγχρονης μουσικής μέσα από τη δουλειά διεθνών και εγχώριων καλλιτεχνών. Από τον πειραματικό ήχο και τη μοντέρνα κλασική μουσική μέχρι το σύγχρονο dance electronic, από τις εμφανίσεις καταξιωμένων καλλιτεχνών μέχρι τα πρώτα σόου νέων και ανερχόμενων ταλέντων, η Reworks στοχεύει να δώσει 5 μέρες και νύχτες γεμάτες χαρά, μουσική, ανταλλαγή απόψεων, σκέψη και χορό. Μουσικά στυλ, ζωντανές συναυλίες, εργαστήρια, ομιλίες, δωρεάν εκδηλώσεις παρουσιάζονται κάθε χρόνο, μετατρέποντας τη Θεσσαλονίκη σε τόπο συνάντησης για τους λάτρεις της μουσικής και του πολιτισμού από όλο τον κόσμο στην Ελλάδα.

Street Mode Festival
Το Street Mode Festival είναι ένα ετήσιο μουσικό, καλλιτεχνικό και αθλητικό φεστιβάλ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη από το 2009. Είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ του είδους του στην Ελλάδα, με περισσότερους από 40.000 επισκέπτες σε ένα 4ήμερο πρόγραμμα που περιλαμβάνει μουσικές παραστάσεις και street events. Όλες οι μορφές και οι τρόποι αστικής μουσικής και κουλτούρας έχουν θέση στη σύνθεση του Street Mode Festival, ενός προγράμματος που περιλαμβάνει ζωντανές συναυλίες σε 5 στάδια και περισσότερα από 15 παραστάσεις και διαγωνισμούς street art, street dance, parkour και αθλήματα δράσης.

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Η Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το 2004 και από την πρώτη μέρα της δημιουργίας της παρέμεινε ένας πολιτιστικός θεσμός μεγάλης σημασίας και πρωτοτυπίας, αποτελώντας το μοναδικό ετήσιο σημείο συνάντησης όλων των σημαντικών παραγόντων του κλάδου του βιβλίου: εκδοτών, συγγραφέων, μεταφραστών, λογοτεχνικών agents, βιβλιοπώλων, βιβλιοθηκονόμων, ακαδημαϊκων και ιδρύματων βιβλίων και λογοτεχνίας από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, τη Δυτική Ευρώπη, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και από όλο τον κόσμο. Η Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Μάιο στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης HELEXPO δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να εξερευνήσουν πτυχές της σύγχρονης λογοτεχνίας παγκοσμίως.

Thessaloniki Street Food Festival
Πανδαισία για καλοφαγάδες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το Thessaloniki Street Food Festival έχει καθιερωθεί ως το μεγαλύτερο γευστικό και μουσικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο φεστιβάλ street food στην καρδιά της πόλης. Κάθε χρόνο μετατρέπει τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σε σημείο συνάντησης όλων των καλοφαγάδων της χώρας και του εξωτερικού. Σπάνιες συνταγές, επίσημες πρώτες εμφανίσεις και κλασικά streetfood αγαπημένα θα γεμίσουν την πόλη με μοναδικά αρώματα.

Back To Top